W ferworze przedświątecznych prac takie placuszki przygotujecie w kilka chwil, a gdy dodacie do tego jeszcze frytki, rodzinka będzie pałaszować z wielkim apetytem. Przepis jest bardzo prosty do zapamiętania, bo zawiera same dwójki – sami zbaczcie.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka ( pojedyncze)
- 2 jajka
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku ( można pominąć)
- sól i pieprz do smaku
Tak wygląda wersja podstawowa moich placuszków drobiowych. Dodatki zależą od was. U mnie czasem jest to pokrojona w kostkę papryka , czasem podsmażone na maśle pieczarki, czasem i jedno i drugie…. zależy od nastroju i zasobności lodówki .
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem i pokroić w małe kosteczki.
- W misce rozbełtać jajka z mąką i majonezem.
- Dodać pokrojone piersi i ewentualne dodatki.
- Przyprawić do smaku.
- Odstawić na godzinkę do lodówki. ( ja zazwyczaj robię wieczorem i stoi tam do następnego dnia)
- Wymieszać z ulubionymi dodatkami warzywnymi.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
- Podawać z ziemniakami, frytkami lub pieczywem i ulubioną surówką
Smacznego !