Seromakowiec z kokosem

Seromakowiec z kokosem

Moja dzisiejsza  propozycja przyda się do rozwiązania niejednego  przedświątecznego dylematu: sernik czy makowiec?
Może więc  mój seromakowiec z kokosem ???.
Prosty, stosunkowo niedrogi, a do tego bardzo smaczny. Trudno poprzestać na jednej porcji.

Seromakowiec z kokosem

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Składniki na ciasto zagnieść starannie ( może być w robocie kuchennym) , owinąć w folię spożywcza i schłodzić

Masa serowa:

  • 2 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ( 40g)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 80 dag sera „Mój ulubiony”
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajka, budyń i ser. Wszystko dokładnie zmiksować w malakserze.

Masa makowa:

  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki zmielonego trzykrotnie maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu migdałowego

Białka ubić z cukrem i połączyć z resztą składników na masę makową.

Układ ciasta:

  1. Zetrzeć 2/3 ciasta na spód formy.
  2. Przykryć szachownicą z masy makowej i serowej ( patrz zdjęcie).
  3. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
  4. Piec ok. 40 min w temp.180ºC
  5. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na 20 min.
  6. Pozostawić do dokładnego ostudzenia

Seromakowiec z kokosem

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.