Moja dzisiejsza propozycja przyda się do rozwiązania niejednego przedświątecznego dylematu: sernik czy makowiec?
Może więc mój seromakowiec z kokosem ???.
Prosty, stosunkowo niedrogi, a do tego bardzo smaczny. Trudno poprzestać na jednej porcji.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
Składniki na ciasto zagnieść starannie ( może być w robocie kuchennym) , owinąć w folię spożywcza i schłodzić
Masa serowa:
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru ( 40g)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 100 g masła
- 80 dag sera „Mój ulubiony”
- 25 dag serka mascarpone
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajka, budyń i ser. Wszystko dokładnie zmiksować w malakserze.
Masa makowa:
- 5 białek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szklanki zmielonego trzykrotnie maku
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu migdałowego
Białka ubić z cukrem i połączyć z resztą składników na masę makową.
Układ ciasta:
- Zetrzeć 2/3 ciasta na spód formy.
- Przykryć szachownicą z masy makowej i serowej ( patrz zdjęcie).
- Na wierzch zetrzeć resztę ciasta.
- Piec ok. 40 min w temp.180ºC
- Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku na 20 min.
- Pozostawić do dokładnego ostudzenia
Smacznego!