Makowa choinka

Makowa choinka

Moja dzisiejsza propozycja to bardziej dekoracja świątecznego stołu niż ciasto. Jest dziecinnie prosta i jej wykonanie zajmie wam tylko chwilkę.  Bardzo polecam 

Składniki :

  • 2 płaty ciasta francuskiego  (po 320 g)
  • około 150 g gotowej masy makowej*
  • 1 białko
  • suszone żurawiny, kandyzowane owoce, płatki migdałów,
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania

Wykonanie:

  1. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia ,umieścić na niej jeden płat ciasta ( powinno mieć temperaturę pokojową)Makowa choinka
  2.  W cieście wyciąć kształt choinki odcinając z obu stron taki sam  trójkąt ( dla pewności można zrobić sobie szablon z papieru )
  3. Posmarować masą makową.
  4. Przykryć drugim płatem ciasta i odciąć boki dopasowując go do kształtu pierwszego płata.
  5. Przecinając obie warstwy ciasta wykonać gałęzie ( patrz zdjęcie)
  6. Nacięte paski skręcić wokół własnej osi i lekko scisnąć końce
  7. Posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką wody
  8. Udekorować według własnego uznania
  9. Piec ok. 15-17 min w temperaturze 200ºC (do zrumienienia)
  10. Po dokładnym ostudzeniu przełożyć na paterę

*można użyć gotowej masy makowej z puszki, ale sto razy lepsza będzie domowa masa makowa przygotowywana do makowca – wystarczy przy pieczeniu makowca zaplanować trochę więcej nadzienia i odłożyć sobie 1-1,5 szklanki do wykonania choinki ( można przechowywać w lodówce 2-3 dni)

 

Makowa choinka

Makowa choinka

Makowa choinka

 

Smacznego :-).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.