Moja dzisiejsza propozycja to bardziej dekoracja świątecznego stołu niż ciasto. Jest dziecinnie prosta i jej wykonanie zajmie wam tylko chwilkę. Bardzo polecam
Składniki :
- 2 płaty ciasta francuskiego (po 320 g)
- około 150 g gotowej masy makowej*
- 1 białko
- suszone żurawiny, kandyzowane owoce, płatki migdałów,
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
Wykonanie:
- Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia ,umieścić na niej jeden płat ciasta ( powinno mieć temperaturę pokojową)
- W cieście wyciąć kształt choinki odcinając z obu stron taki sam trójkąt ( dla pewności można zrobić sobie szablon z papieru )
- Posmarować masą makową.
- Przykryć drugim płatem ciasta i odciąć boki dopasowując go do kształtu pierwszego płata.
- Przecinając obie warstwy ciasta wykonać gałęzie ( patrz zdjęcie)
- Nacięte paski skręcić wokół własnej osi i lekko scisnąć końce
- Posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką wody
- Udekorować według własnego uznania
- Piec ok. 15-17 min w temperaturze 200ºC (do zrumienienia)
- Po dokładnym ostudzeniu przełożyć na paterę
*można użyć gotowej masy makowej z puszki, ale sto razy lepsza będzie domowa masa makowa przygotowywana do makowca – wystarczy przy pieczeniu makowca zaplanować trochę więcej nadzienia i odłożyć sobie 1-1,5 szklanki do wykonania choinki ( można przechowywać w lodówce 2-3 dni)
Smacznego :-).