Deser szampański

Życzę wszystkim czytelnikom mojej strony, aby rozpoczynający się rok 2017 był dla Was czasem  realizowania planów i zamierzeń.
Niech spełnią się wszystkie Wasze marzenia.
Niech nie opuszcza Was  uśmiech i radość z osiągnięć tych dużych, oraz tych zupełnie małych.
Niech nie opadają Wam serniki,
a biszkopty będą zawsze lekkie jak chmurka.
Niech nie opuszcza Was przekonanie :
” To będzie dobry rok !!!”

A na początek jak przystało na karnawał proponuję szampański deser .
Rozgrzewający, winny, wytrawny w smaku, aksamitny (jak panna cotta) i po prostu pyszny. Niestety z uwagi na użyty alkohol nie nadaje się dla dzieci, ale z łatwością możemy przerobić go na wersję bezalkoholową zastępując wino ulubionym sokiem. Polecam

Składniki na 4 porcje:

  • 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 szklanka wina musującego (szampana)
  •  1/4 szklanki wina półwytrawnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki jasnego brązowego cukru (jak lubimy słodko można dać więcej)
  • 5 łyżek konfitury malinowej (może być zwykły dżem)
  • szczypta czerwonego barwinka spożywczego ( można pominąć)

Wykonanie:

1. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wina , wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała.

2. Do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę, dodać cukier i podgrzewać, aż śmietanka zrobi się gorąca, ale nie gotować. Dodać szczyptę barwnika dla uzyskania pastelowo różowego koloru, wymieszać.

3. Gorącą śmietankę zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Śmietankę odstawić do  lekkiego przestygnięcia, dodać wino musujące i wymieszać. Deser rozlać do szklaneczek i odstawić do lodówki na około 2 godziny.

4. Konfiturę zagotować i mieszając, trzymać na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje ( 2-3 minuty). Po tym czasie  odstawić do przestygnięcia.

5. Letnią konfiturę wyłożyć na zastygnięty deser i odstawić na około 1 godzinę do lodówki.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.