Babka z bakaliami

Babka z bakaliami, którą wam dzisiaj proponuję jest banalna w wykonaniu.
Robi się ją dosłownie kilka minut, a z powodzeniem może wystąpić w czasie świąt jako keks .
Każdemu  z pewnością się uda. Ponadto zaręczam,że efekt naprawdę zaskakuje aromatycznym smakiem i puszystością ciasta. Warto jest mieć takie ciasto w swojej bazie sprawdzonych przepisów do wykorzystania w sytuacjach, gdy czasu mało a coś słodkiego bardzo by się przydało .
Wypróbujcie Babka z bakaliami

Składniki:

• 30 dag mąki tortowej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 20 dag cukru
• 3 jajka
• 1/2 szklanki mleka
• 10 dag masła (rozpuścić i ostudzić)
• 1 i 1/2 szklanki bakalii (śliwki suszone, żurawina, orzechy, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa,rodzynki itp.) 

Sposób przygotowania:

  1. Bakalie posiekać dość drobno, wymieszać z 2 łyżkami mąki i odstawić.
  2. Jajka zmiksować z cukrem, dodać mleko, przesianą z proszkiem mąkę i dokładnie wymieszać
  3. Do masy  wlać rozpuszczone przestudzone masło.
  4. Dodać oprószone mąką bakalie.
  5. Ponownie wymieszać.
  6. Przełożyć do średniej wielkości keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec ok. 50 minut w 180º C. ( sprawdzić patyczkiem, który powinien być suchy)
  8. Studzić na kratce.

GOTOWE

Babka z bakaliami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.