Mielonka z szynkowaru

Mielonka z szynkowaru

Niezmiennie twierdzę,że wędliny ze sklepu są sztuczne i nijakie w związku z tym mam dla was dzisiaj przepis na domową mielonkę z szynkowaru. Wystarczy 80 dag łopatki,trochę cierpliwości i odrobina dobrych chęci aby wyczarować własną, aromatyczną i pyszną wędlinkę  Polecam !

Składniki:
  • 800 gram łopatki wieprzowej
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki ulubionej  przyprawy (u mnie czubrica czerwona i grubo mielony pieprz)
  • 1 łyżka suszonej marchewki ( opcjonalnie)
  • 50 ml zimnej wody

Mielonka z szynkowaru

Sposób przygotowania:
  1. Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki, zmielić.
  2. Dodać suszoną marchewkę, wodę oraz pozostałe przyprawy.
  3. Wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Masę przełożyć do szybkowara,( jeżeli szynkowar jest aluminiowy masę przekładamy do woreczka i dopiero umieszczamy w szynkowarze) ,zamknąć i wstawić na dwa dni do lodówki.
  5. Szynkowar umieścić w  większym garnku wyłożonym  bawełnianą ściereczką.
  6. Wlać zimną wodę,która  powinna sięgać 1 cm od górnej krawędzi szynkowaru.
  7. Wbić termometr, przykryć pokrywką.
  8. Gotować na małym ogniu prze 65-70 minut w temperaturze 80 ºC.
  9. Gdy temperatura wewnątrz mięsa wyniesie  72-75ºC mielonka jest gotowa
  10. Szynkowar należy wyjąć z wody, ostudzić a następnie umieścić na kilka godzin w lodówce.
  11. Gdy galaretka, która widoczna jest na wierzchu stężeje odpinamy zaczepy szynkowaru  i polewamy go ( nad zlewem)  gorącą wodą.
  12. Następnie wyjmujemy mięso.
 
Mielonka z szynkowaru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.