Nazwa piernik jest tutaj być może nieco przesadzona, ale że błyskawiczny- to bez dwóch zdań . Wystarczy kilkanaście minut i już cały dom napełnia wspaniały korzenny aromat…. Ciasto wychodzi miękkie, pulchne i mocno czekoladowe. Jeżeli pominiemy przyprawę korzenną otrzymamy pysznego murzynka. Upieczone zaś na prostokątnej formie i przełożone masą serowo – śmietankową doskonale sprawdzi się jako wuzetka. Polecam więc ciasto, ponieważ daje nam wiele możliwości do własnych pomysłów. U mnie tym razem przełożone kremem grysikowym i domowymi powidłami śliwkowymi , a jakby tego było mało….nasączony rumem pychotka….
Składniki:
- 3 jajka
- 100 ml oleju
- 1 szklanka maślanki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 2,5 łyżki kakao
- 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)
Krem:
- 2,5 łyżki kaszy manny ( używam błyskawicznej)
- 0,25 ml mleka
- 125 g margaryny
- 3 łyżki cukru
Ponadto:
- powidła śliwkowe
- rum
- olejek rumowy ( opcjonalnie)
Wykonanie:
- Suche składniki przesiać, odłożyć.
- Jajka, olej, maślankę umieścić w naczyniu i zmiksować do połączenia się składników.
- Mąkę, cukier, kakao, sodę, przyprawę korzenną – przesiać i wymieszać.
- Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę do połaczenia składników (można też wymieszać szpatułką).
- Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać.
- Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wlać do niej ciasto i piec w temperaturze 170º C przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Ciasto wystudzić na kratce.
- Kaszę mannę wymieszać z mlekiem i cukrem, gotować do zgęstnienia, ostudzić.
- Margarynę utrzeć do uzyskania puszystej masy.
- Partiami dodawać zimną mannę i dalej ucierać
- Do puszystej masy dodać 2-3 łyżki rumu i ewentualnie kilka kropli olejku rumowego.
Złożenie ciasta:
- Zimny piernik przekroić na 4 płaty
- Każdy płat skropić rumem ( ilość według uznania)
- Smarować powidłami i kremem grysikowym.
- Polać dowolną polewą.
Smacznego