Tak naprawdę to nie jest żaden przepis tylko pomysł na pyszną, pożywną kolację z tego co pewnie każdy z Was może znaleźć w swojej lodówce. Do mojej wersji potrzebne będą:
( na trzy porcje)
- 1 opakowanie szpinaku ( użyłam „Baby” z Biedronki- 300g)
- 250g pomidorków koktajlowych
- 1/2 słoika pomidorów suszonych
- 150g sera kanapkowego favita
- 1/2 szklanki słonecznika
- 100g chudego boczku lub szynki parmeńskiej
Wykonanie:
- Szpinak umyć i osuszyć.
- Słonecznik uprażyć na suchej patelni ( krótko! łatwo się przypala), przesypać do miseczki i odstawić do wystudzenia.
- Pomidorki pokroić na ćwiartki
- Pomidory suszone osączyć z zalewy i drobno pokroić
- Ser pokruszyć lub pokroić w kostkę ( co nie jest proste )
- Boczek lub szynkę pokroić w długie paseczki i przesmażyć na oleju do chrupkości wędliny.
- Do salaterek rozłożyć szpinak, dodać przygotowane składniki, na koniec posypać słonecznikiem i delikatnie polać zalewą z suszonych pomidorów.
Do tego świeża bagietka i….na przykład kieliszek białego, wytrawnego wina . Zaręczam,że będzie pysznie