Piernik Siostry Anastazji

piernik Siostry Anastazji

Piernik Siostry Anastazji to następny z pierników w moim teście przedświątecznym. Cięższy i bardziej mokry od proponowanego przez Magdę Gessler. Jak dla mnie bardzo dobry. W wersji świątecznej oczywiście obowiązkowo będzie przełożony powidłami śliwkowymi i jakimś pysznym kremem (np. orzechowym). Powinien Wam zasmakować 

piernik Siostry Anastazji

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru ( ja daję 3/4 )
  • 3 szklanki mąki (45 dag)
  • 15 dag miodu ( może być też sztuczny)
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany ( 18 %- 250ml)
  • 2 łyżki zimnej wody ( do ubijanych białek)
  • 20 dag margaryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka  kakao
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • rodzynki

piernik Siostry Anastazji

Wykonanie:

  1. Margarynę utrzeć z cukrem.
  2. Do puszystej masy dodawać po jednym żółtku i za każdym razem dokładnie ucierać
  3. Dodawać przesianą mąkę wymieszaną z kakao, sodką i przyprawą do piernika na przemian ze śmietaną.
  4. Białka ubić z 2 łyżkami wody.
  5. Delikatnie połączyć ubite białka z masą tłuszczowo-mączną
  6. Na koniec wmieszać obtoczone w mące rodzynki
  7. Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 35×11
  8. Piec ok 60 min w temperaturze 160ºC
  9. Gdy lekko przestygnie wyłożyć na kratkę i ostudzić
  10. Polać polewa czekoladową i dowolnie ozdobić

piernik Siostry Anastazji

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.