Piernik Magdy Gessler

Przyszła pora na testowanie przepisów na pierniki . Na pierwszy ogień poszła receptura Magdy Gessler zaprezentowana w „Dzień Dobry TVN”. Piernik jest prosty w wykonaniu, pięknie rośnie, wychodzi puszysty, jakby biszkoptowy. Nie musi leżakować ani kruszeć . Jest dobry od zaraz. Z pewnością przełożenie powidłami doda mu wilgotności ( jest nieco zapychający). Ogólnie bardzo smaczny, ale jak dla mnie nie jest ideałem piernika świątecznego. Musicie ocenić sami 

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka miodu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 6 jaj,
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka śmietany ( kwaśnej 18 %)

Przygotowanie:

  • Roztopić margarynę z cukrem, miodem i przyprawą do piernika.
  • Dodać śmietanę , zagotować i zostawić do ostygnięcia.
  • Do zimnej masy dodać żółtka, mąkę, sodę i cynamon
  • Na końcu  dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  • Wylać ciasto do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 30×11
  • Piec około 1 godziny w temp. 180ºC

dsc00446         dsc00457         dsc00460

 

 

Komentarze do przepisu: “Piernik Magdy Gessler

  1. Marsli

    Oczywiście nie kwaśna śmietana, tylko słodka tortowa

    • Ika

      Ja używam do tego piernika śmietanę kwaśną 18%. W przypadku braku śmietany doskonale nadaje się do niego rownież jogurt naturalny. Zaręczam,że w czasie gotowania nie robi się z niej serek (takie są nieraz wyobrażenia o gotowaniu kwaśnej śmietany)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.