Ciasteczka owsiane

Bardzo szybkie w wykonaniu , smaczne i zdrowe ciasteczka z wykorzystaniem płatków owsianych. Polecam do chrupania w długie jesienne wieczory 

Składniki:

  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru ( biały też może być)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 szklanki płatków owsianych

Wykonanie:

  1. Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy.
  2.  Dodać jajko i zmiksować.
  3. Płatki owsiane i orzechy  zblendować 
  4. Zblendowane płatki i orzechy oraz pozostałe składniki dodać do utartego z cukrem masła i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
  5. Blachy z piekarnika  wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć je łyżką.
  7. Układać na blaszce w sporych odstępach.
  8. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 – 17 minut do lekkiego zbrązowienia.(jeśli dysponujemy termoobiegiem pieczemy obie blachy jednocześnie w temp.160ºC)
  9. Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.