Zapiekanka farmerska to nowy pomysł na pyszny obiadek Jeżeli komuś znudziło się spagetti proponuję połączyć mięso mielone z ziemniaczanym puree.
Zaręczam,że wyjdzie pysznie
Składniki:
- 60 dag mięsa mielonego
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentraty pomidorowego
- 1 szklanka bulionu ( może być z kostki)
- olej, gałka muszkatołowa, tymianek,pieprz,sól
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku, przecisnąć przez praskę lub mocno utłuc na puree.
- Dodać 2 ząbki przeciśniętego czosnku,mleko, masło, szczyptę gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszać.
- Cebule i pozostały ząbek czosnku drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju.
- Dodać mięlone mięso i smażyć przez chwilkę ( aż mięso straci surowy wygląd)
- Dolać bulion, dodać koncentrat, sól, pieprz i tymianek.
- Dusić przez 15-20 min mieszając, aby nie przywarło do dna.
- Gotowe mięso wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
- Rozprowadzić puree (ja użyłam worka cukierniczego i końcówki w formie gwiazdki, ale można z powodzeniem posłużyć się łyżką)
- Z wierzchu zapiekankę posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Zapiekać w temp.180ºC przez 20-25 min.
Smacznego