Tak naprawdę, to nie wiem dlaczego tego ciasta nie ma jeszcze na blogu .
Robiłam je już wiele razy, bo jest tanie, proste i zawsze każdemu smakuje.
Na paterze prezentuje się świetnie, jest lekkie,delikatnie słodkie z nutą kwaskowego dżemu i aromatem prażonych wiórków……
Mówię Wam-B A J K A .Koniecznie wypróbujcie .
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 2 bułki kajzerki
- 3 szklanki mleka
- ½ szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 kostka masła (200g)
Posypka:
- 1 łyżka masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 dżem z czarnej porzeczki (ok.300g)
- ½ szklanki wody
- 3 łyżki Malibu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Biszkopt:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając porcjami cukier, ubijać aż piana stanie się lśniąca.
- Następnie cały czas ubijając dodawać do piany żółtka.
- Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do piany – mieszać tylko do połączenia składników.
- Formę o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przełożyć ciasto i piec w temp. 170ºC przez 30-35 min (do suchego patyczka).
- Upieczony biszkopt wystudzić, następnie odkroić nożem brzegi ciasta od blaszki, wyjąć ciasto, zdjąć papier ze spodu.
- Biszkopt przekroić na dwa blaty.(grubszy i cieńszy)
Masa:
- Bułki namoczyć w dwóch szklankach mleka, gdy już dobrze namokną rozdrobnić je blenderem na papkę,
- Wiórki kokosowe zblendować i dodać do bułek
- Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę bułkowo-kokosową i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Masę bułkowo-kokosową całkowicie wystudzić.
- Masło zmiksować na puch, następnie cały czas miksując dodawać porcjami wystudzoną masę bułkowo-kokosową.
- Zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
Posypka:
Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażyć na patelni mieszając. Smażyć, aż wiórki nabiorą złotego koloru. Podsmażone wiórki przestudzić.
Składanie ciasta
Spód biszkoptu nasączyć połową wody wymieszanej z likierem kokosowym,(lub wodą z sokiem cytrynowym) równomiernie rozsmarować na nim dżem z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugim blatem biszkoptu, który nasączyć pozostałą wodą z likierem. Na wierzchu ciasta równomiernie rozsmarować pozostałą część masy i posypać prażonymi wiórkami.
Ciasto schłodzić.
Smacznego.