Łabędzi puch

Tak naprawdę, to nie wiem dlaczego tego ciasta nie ma jeszcze na blogu  .
Robiłam je już wiele razy, bo jest  tanie, proste i zawsze każdemu smakuje.
Na paterze prezentuje się świetnie, jest lekkie,delikatnie słodkie z nutą kwaskowego dżemu i aromatem prażonych wiórków……
Mówię Wam-B A J K A .Koniecznie wypróbujcie .
Łabędzi puch

Składniki:
Biszkopt:

  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 2 bułki kajzerki
  • 3 szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (16g)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 kostka masła (200g)

Łabędzi puch Łabędzi puch Łabędzi puch Łabędzi puch

Łabędzi puch

Posypka:

  • 1 łyżka masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru

Łabędzi puch

Dodatkowo:

  • 1 dżem z czarnej porzeczki (ok.300g)
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki Malibu (opcjonalnie)

Wykonanie:
Biszkopt:

  1. Białka oddzielić od żółtek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając porcjami cukier, ubijać aż piana stanie się lśniąca.
  3. Następnie cały czas ubijając dodawać do piany żółtka.
  4. Mąki przesiać i delikatnie wmieszać do piany – mieszać tylko do połączenia składników.
  5. Formę o wymiarach 22×33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Przełożyć ciasto i  piec w temp. 170ºC przez 30-35 min (do suchego patyczka).
  7. Upieczony biszkopt wystudzić, następnie odkroić nożem brzegi ciasta od blaszki, wyjąć ciasto, zdjąć papier ze spodu.
  8. Biszkopt przekroić na dwa blaty.(grubszy i cieńszy)

Masa:

  1. Bułki namoczyć w dwóch szklankach mleka, gdy już dobrze namokną rozdrobnić je blenderem na papkę,
  2.  Wiórki kokosowe zblendować i dodać do bułek
  3. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę bułkowo-kokosową i gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
  4. Masę bułkowo-kokosową całkowicie wystudzić.
  5. Masło zmiksować na puch, następnie cały czas miksując dodawać porcjami wystudzoną masę bułkowo-kokosową.
  6. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy.

Posypka:
Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażyć na patelni mieszając. Smażyć, aż                    wiórki nabiorą złotego koloru. Podsmażone wiórki przestudzić.
Składanie ciasta
Spód biszkoptu nasączyć połową wody wymieszanej z likierem kokosowym,(lub wodą z sokiem cytrynowym)  równomiernie rozsmarować na nim dżem z czarnej porzeczki. Na dżem wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugim blatem biszkoptu, który nasączyć pozostałą wodą z likierem. Na wierzchu ciasta równomiernie rozsmarować pozostałą część masy i posypać prażonymi wiórkami.
Ciasto schłodzić.

 

Łabędzi puch

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.