Kurczak fit

Tym razem lekki, letni obiadek. Pracy niewiele a smakuje pysznie. Niestety wymaga włączenia piekarnika co w 30- stopniowe upały lekko zniechęca. Od czego jednak  mamy wentylatory?
Mimo wszystko polecam 🙂

kurczak fit

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 kulki mozarelli
  • 2 gałązki pomidorów koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 niewielkie  czerwone cebule
  • 1/2 niewielkiej cukinii
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

 

Sposób przygotowania:

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Posypać suszoną bazylią. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć gałązki pomidorów, ćwiartki cebuli, plastry cukinii wcześniej podsmażone na suchej patelni grillowej i lekko zgniecione ząbki  czosnku. Warzywa skropić oliwą i octem balsamicznym, oprószyć solą i pieprzem, lekko przemieszać.

Mięso obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu). Zdjąć z patelni i umieścić w naczyniu razem z warzywami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp. 190C. Naczynie wyjąć z piekarnika. Na mięsie ułożyć po plastrze mozarelli i ponownie zapiec w piekarniku,  do rozpuszczenia sera. Przed podaniem mięso posypać posiekaną bazylią.

Podawać z ryżem w wersji obiadowej .

Lub z chrupiącą bagietką i lampką wina, jako wykwintną kolację 🙂 

Kurczak fit

Kurczak fit

Smacznego 🙂

 

kurczak fit

Kurczak fit

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.