Gofry

Zapraszam na gofry- pyszny, letni deser.
Lato bez gofrów to nie lato.
Z podanych składników otrzymacie ok. 10 pysznych, chrupiących gofrów.
Tajemnica tej chrupkości tkwi w mocno ubitych białkach i gofrownicy o dużej mocy.
W doborze dodatków niech ogranicza Was tylko Wasza fantazja 🙂

Gofry

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 – 2 łyżki  cukru
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)

Rozgrzać gofrownicę ( najlepsza o mocy 1200-1300W)

Gofry

  1. Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować na gładką masę.
  2. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wymieszać z ciastem.
  3. Piec w gofrownicy przez około 2 – 3 minuty, do rumianego koloru.
  4. Studzić na kratce.
  5. Podawać z bitą śmietaną lub ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

Gofry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.