Porzeczkowy sernik na zimno.

Świetne ciasto na upalne dni. Po pierwsze nie wymaga pieczenia, po drugie jest lekkie, kwaskowe, a przez to orzeźwiające w smaku. Polecam do wypróbowania 😉

Porzeczkowy sernik na zimno.

Składniki:

  • 150g biszkoptów
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 500g czerwonych porzeczek, umytych i obranych
  • 500g jogurtu naturalnego
  • 450g zmielonego twarogu ( użyłam „Mój ulubiony”)
  • 200g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 250g śmietanki kremówki 30%
  • porzeczki do ozdoby

Wykonanie:

1. Biszkoptami wyłożyć dno tortownicy o średnicy 26cm

2. Żelatynę rozpuścić w  1/3 szklanki ciepłej wody.

3. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sito.

4. Do dużej miski włożyć ser, dodać jogurt, cukier puder, mus porzeczkowy i wymieszać mikserem .

5. Do płynnej, letniej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej  i rozmieszać. Całość wlać do pozostałej masy i wymieszać dokładnie mikserem.

6. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa zgęstniała.

7. Gdy masa serowa zacznie tężeć, ubić śmietankę kremówkę z cukrem waniliowym i delikatnie wymieszać ją z masą. Następnie krem przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać.

8.Wstawić do lodówki na kilka godzin.

8. Gdy masa dobrze stężeje, nożem oddzielić ciasto od tortownicy i zdjąć ostrożnie obręcz. Przed podaniem udekorować porzeczkami.

 

 

Porzeczkowy sernik na zimno.

Porzeczkowy sernik na zimno.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.