Gołąbki z szybkowaru.

 Gołąbki z szybkowaru

Bardzo lubimy gołąbki. Niestety, bywają one na naszym stole niezwykle rzadko, tak naprawdę to ze dwa razy w roku. Powodem jest mój brak cierpliwości do oddzielania liści z kapusty-nie cierpię tego etapu w przygotowywaniu gołąbków. W związku z tym częściej robię tzw. „Gołąbki oszukane” , ale to już nie to samo….. Pomimo uciążliwości warto spróbować. Polecam !

Składniki:

  •  kapusta (niezbyt zbita czyli duża i lekka)
  • 1 kg mielonej  łopatki wieprzowej
  •  1 szkl ryżu (lub woreczek )
  •  wegeta
  •  pieprz
  •  sól
     

                          Sposób przygotowania:

  •  Z całej główki wyciąć głąb (nie przekroić główki!!!).
  • Zagotować wodę. Do wrzątku włożyć w całości kapustę (bez głąba).
  • Oddzielić delikatnie liście partiami.
  •  Mięso doprawić tak, jak na kotlety mielone, ale  nie dodawać jajka.
  • Dodać  ugotowany i ostudzony ryż.
  •  Zwijać gołąbki.
  • Dno szybkowaru wyłożyć liściem z kapusty
  • Układać gołąbki w garnku

Gołąbki z szybkowaru

  • Zalać wodą
  • Dodać kostkę rosołowa, 2 liście laurowe, ziarenko ziela angielskiego
  • Zamknąć szybkowar  
  • Gotować 25-30min
  • Pozostawić do otwarcia szybkowaru

gołąbki z szybkowaru

Przygotować sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  •  1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 kg pomidorów świeżych lub z puszki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany
  • koncentrat (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru

1.Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na maśle.

2. Dodać pomidory, sól, pieprz i cukier.

3. Chwilkę pogotować, przelać do naczynia miksującego.

4. Dokładnie zmiksować ( na krem)

5. Przelać do garnka, dolać wywaru z gołąbków ( ok. 0,5l), zagotować.

6. W kubeczku rozmącić mąkę ze śmietaną.

7. Wlać do gotujących się pomidorów.

8. Odparować do uzyskania pożądanej konsystencji.

9. Doprawić do smaku.( można dodać koncentratu, jeśli uznamy, że sos jest mało wyrazisty)

 

gołąbki z szybkowaru

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.