Aromatyczna feta w oliwie

Aromatyczna feta w oliwie

Proponuję dziś pyszną przekąskę-fetę w oliwie z ziołami.
Najlepiej smakuje z ciabattą lub domowym chlebkiem. Wspaniała  jest zarówno sama feta jak i oliwa, która nabrała pysznego smaku i aromatu.
Mmmm pycha 🙂 Musicie to wypróbować 🙂

Składniki:

  • 250g sera feta
  • 1-2  czerwone papryczki  pepperoni
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  •  250 ml oliwy z oliwek (lub ilość potrzebna do zalania sera w słoiku)

Aromatyczna feta w oliwie

wykonanie:

  • Ser pokroić w kostkę.
  • Papryczkę  obrać i  pokroić  w  małe  słupki.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Rozmaryn  umyć, osuszyć,  poodrywać igiełki i  posiekać.
  • W słoiku o pojemności ok. 500 ml  układać warstwami: ser, czosnek, papryka, rozmaryn, aż do wyczerpania składników.
  • Górę posypać ziołami prowansalskimi a całość zalać oliwą.
  • Dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki  na  kilka dni
    Smacznego 🙂

Aromatyczna feta w oliwie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.