Jagodzianki

Jagodzianki

Sezon jagodowy prawie się kończy, a ja jeszcze nie robiłam jagodzianek 🙂
Te, które Wam dziś proponuję są po prostu idealne . Najlepsze jakie jadłam do tej pory. Fantastycznie delikatne i mięciuteńkie, wprost rozpływające się w ustach. Polecam Wam baardzo 🙂

Jagodzianki Jagodzianki

 Składniki na 12 szt:

550g-600g mąki pszennej
250 ml letniego mleka
100g masła
120g serka mascarpone
2 jajka
5 łyżek cukru
20g świeżych drożdży
szczypta soli
mleko do posmarowania bułeczek
 
Nadzienie jagodowe
ok.500 ml jagód+ ok .2 łyżki kisielu
Lukier
1/2 szk cukru pudru
1 łyżki wrzącej wody
1-2 krople olejku rumowego ( lub innego ulubionego przez siebie)
Do szklanki z cukrem pudrem wlać 1 łyżkę wody i dokładnie utrzeć
Jagodzianki
 
 Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i wyrobić hakiem do ciasta drożdżowego do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od miski (ok. 5 min) 
Jagodzianki
Jeśli ciasto będzie się kleiło można podsypać mąką ale nie za wiele by nie było twarde. Im luźniejsze ciasto tym pyszniejsze  jagodzianki.
Ciasto przełożyć do posmarowanej olejem  miski, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
Jagodzianki
 
Jagody wymieszać z kisielem .
 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na placuszek. Na środek każdego z nich nałożyć ok 1 łyżki jagód i bardzo dokładnie skleić. Bułeczki  układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Uformowane bułeczki odstawić na ok 20 minut do podrośnięcia. Po tym czasie każdą z bułeczek posmarować mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp 190-200ºC. Studzić na kratce. Polukrować.
Jagodzianki
 
Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.