Tym razem lekki, letni obiadek. Pracy niewiele a smakuje pysznie. Niestety wymaga włączenia piekarnika co w 30- stopniowe upały lekko zniechęca. Od czego jednak mamy wentylatory?
Mimo wszystko polecam 🙂
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 kulki mozarelli
- 2 gałązki pomidorów koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 2 niewielkie czerwone cebule
- 1/2 niewielkiej cukinii
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Posypać suszoną bazylią. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć gałązki pomidorów, ćwiartki cebuli, plastry cukinii wcześniej podsmażone na suchej patelni grillowej i lekko zgniecione ząbki czosnku. Warzywa skropić oliwą i octem balsamicznym, oprószyć solą i pieprzem, lekko przemieszać.
Mięso obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (bez tłuszczu). Zdjąć z patelni i umieścić w naczyniu razem z warzywami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp. 190C. Naczynie wyjąć z piekarnika. Na mięsie ułożyć po plastrze mozarelli i ponownie zapiec w piekarniku, do rozpuszczenia sera. Przed podaniem mięso posypać posiekaną bazylią.
Podawać z ryżem w wersji obiadowej .
Lub z chrupiącą bagietką i lampką wina, jako wykwintną kolację 🙂
Smacznego 🙂