Dzisiaj przepis na pyszny obiadek. Wbrew pozorom bardzo syty .
Bez problemu zaspokoi głód czterech dorosłych osób.
Składniki:
- 1/2 kg twarogu półtłustego,
- 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 1 szklanki mąki pszennej (można w razie potrzeby nieco zmniejszyć lub zwiększyć
- 1/2kg śliwek (mogą być mrożone)
- cukier/kilka kostek czekolady
Twaróg i ziemniaki zmielić. Dodać jajka i mąkę. Wyrobić. Ciasto nie powinno się zbytnio kleić. Odrywać małe kawałki, rozpłaszczać. Nadziewać śliwką, do której w miejsce pestki można wsypać cukier lub włożyć pół kostki czekolady. Dokładnie zlepiać i formować kształtne knedle.
Od razu gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze śmietaną lub zrumienioną na maśle bułką tartą z dodatkiem wiórków kokosowych.
Smacznego!