Wiśniowiec

Jeśli jeszcze nie doszliście do tego, że wiśnie i czekolada to duet doskonały polecam to ciacho. Jest niezbitym dowodem na potwierdzenie tej tezy. Pyszny, rozpływający się w ustach, przecudnie czekoladowy biszkopt nasączony domową nalewką wiśniową przełożony bitą śmietaną z musem wiśniowym- PYCHA!

wiśniowiec

Źródło „Moje Wypieki”

Składniki ciasta

  • pół szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao (płaskie)
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

Wszystkie składniki zagotować mieszając do momentu rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Gdy masa będzie zupełnie zimna  przygotować :

  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Białka  ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ciągle ubijając. Dodać  żółtka i ubić . Wlać  wystudzoną mieszankę czekoladową i dokładnie wymieszać do połączenia. Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do formy ciasto, wyrównać .Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut (sprawdzić  patyczkiem). Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na pół.

Składniki kremu śmietanowo-wiśniowego:

  • 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej)
  • 800 g wiśni ( mogą być mrożone)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • około 100 ml wody

Wiśnie umieścić w garnku, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zagotować. Zmiksować .Żelatynę zalać wodą,  odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Można to zrobić w mikrofali. Zdjąć z palnika, dodać do gorącego puree z wiśni i dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce do lekkiego zgęstnienia. Schłodzoną kremówkę  ubić na sztywno. Pod sam koniec ubijania dodawać lekko gęste puree z wiśni. Ubijać do połączenia. Powstały wiśniowy krem odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia – potrwa to krótką chwilę.

Składniki polewy czekoladowej:

  • 125 ml śmietany kremówki 33%
  • 125 g gorzkiej czekolady

Śmietanę kremówkę podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia i wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Odstawić do lekkiego zgęstnienia .

Poncz

  • pół szklanki nalewki wiśniowej lub cherry brandy

Do dekoracji

  • wiśnie z syropu (mogą być kandyzowane)

Pierwszy kakaowy blat lekko nasączyć połową nalewki. Na niego wyłożyć połowę tężejącego kremu wiśniowego, wyrównać. Przykryć drugim kakaowym blatem, nasączyć go resztą ponczu. Na wierzch wyłożyć pozostały krem wiśniowy . Schłodzenia .Gdy krem dobrze stężeje rozprowadzić na nim polewę. Udekorować wisienkami z syropu.

Przechowywać w lodówce.

P1070621

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.