Knedle serowe ze śliwkami

Dzisiaj przepis na pyszny obiadek. Wbrew pozorom bardzo syty .
Bez problemu zaspokoi głód czterech dorosłych osób.
P1080115
Składniki:

  •  1/2 kg twarogu półtłustego,
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  •  1 szklanki mąki pszennej (można w razie potrzeby nieco zmniejszyć lub zwiększyć
  • 1/2kg  śliwek (mogą być mrożone)
  • cukier/kilka kostek czekolady

Twaróg i ziemniaki  zmielić. Dodać jajka i mąkę. Wyrobić. Ciasto nie powinno się zbytnio kleić. Odrywać małe kawałki, rozpłaszczać. Nadziewać śliwką, do której w miejsce pestki można wsypać cukier lub włożyć pół kostki czekolady. Dokładnie zlepiać i formować kształtne knedle.

Od razu gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze śmietaną lub zrumienioną na maśle bułką tartą z dodatkiem wiórków kokosowych.P1080113

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.