Jabłkowy marmurek

Uwielbiamy jabłeczniki. Obojętne w jakiej postaci zawsze błyskawicznie znikają z talerza. Tym razem był to jabłkowy marmurek z przepyszną karmelową polewą…. Znakomity do popołudniowej kawy…. jeszcze na tarasie w promykach jesiennego słońca

P1080242

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 125g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 125g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • 1i 1/2 łyżeczki kakao
  • 150g konfitury morelowej
  • 100g kremówki
  • 200g cukierków karmelowych np. krówek lub toffi

Wykonanie

  • Jabłka obrać podzielić na połówki, usunąć gniazda nasienne, ponacinać „brzuszki” i skropić sokiem z cytryny
  • Tłuszcz utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą
  • Stopniowo dodawać jajka oraz przesiane mąki i proszek do pieczenia
  • Wymieszać z mlekiem
  • Połowę ciasta wyłożyć do wysmarowanej masłem tortownicy (średnica 26cm)
  • Do pozostałej części dodać kakao i posiekaną drobno czekoladę.
  • Wyłożyć na jasną warstwę i delikatnie przemieszać widelcem.
  • Na wierzchu ułożyć jabłka „brzuszkami” do góry.
  • Ciasto piec ok.50min w temp.175  ( 150 termoobieg)
  • konfiturę podgrzać i posmarować nią jabłka na upieczonym cieście.
  • Kremówkę podgrzać w rondelku i rozpuścić w niej cukierki
  • Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem
  • Podawać polane  sosem karmelowym

P1080247
przepis pochodzi z gazetki „Pyszne ciasta domowe”

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.