Pizza na cienkim

pizza na cienkimPo długim okresie fascynacji pizzą na grubym cieście przyszła pora na zupełnie inne wcielenie tego włoskiego przysmaku – nie dość, że na cienkim  to jeszcze pieczona NA KAMIENIU 🙂 Różnica kolosalna i wszyscy domownicy zachwyceni smakiem.

Muszę przyznać, że jest trochę zachodu z samym przełożeniem surowej pizzy na rozgrzany kamień-ale trening czyni mistrza!!!

 

pizza na cienkim

 

Składniki na ciasto: ( z tej proporcji otrzymamy 2 pizze o średnicy ok. 30 cm)

  • ½ kg  mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 7g suszonych drożdży (lub 1,5 dag świeżych)
  • 2/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 320ml letniej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Można to zrobić robotem z hakiem do ciasta drożdżowego lub skorzystać z funkcji wyrabiania w maszynie do chleba

Składniki na sos:

  • 500g przecieru pomidorowego (lub puszka pomidorów krojonych bez skórki)
  • 1-2 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wymieszać i podgrzewać  do zgęstnienia i odparowania.

Wykonanie :

  1. Z wyrośniętego ciasta uformować pizzę i położyć na dokładnie wysypanej mąką deseczce(łopatce, z której będziemy mogli zsunąć pizzę na rozgrzany kamień)
  2. Ciasto posmarować sosem i ułożyć ulubione dodatki- u mnie jest to zazwyczaj salami.
  3. Posypać tartym serem.
  4. Piekarnik nagrzać do temperatury 250°C
  5. Kamień umieścić w piekarniku i nagrzewać go ok. 20 min
  6. Sprawnie zsunąć pizzę z deseczki na gorący kamień.
  7. Piec ok. 7-10 min

Pizza pieczona na kamieniu ma wspaniale chrupiący spód i mięciutkie ciasto. Krótki czas pieczenia nie powoduje przesuszenia wierzchu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.