Fasolka po katalońsku

Fasolka szparagowa podana z bułką tartą zrumienioną na masełku niewątpliwie smakuje pysznie. Gdyby jednak ktoś zapragnął nowego smaku
polecam wypróbować ten przepis . Fasolka jest świetna jako dodatek do mięsa, można ją podać z jajkiem sadzonym lub potraktować jako zupełnie samodzielne danie.

Składniki:

  • 400 g  żółtej fasolki szparagowej,
  • 2 garści pomidorków koktajlowych,
  • 4 średnie ziemniaki,*
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka w proszku,

Wykonanie:

Fasolka po katalońsku

  1. Z fasolki szparagowej odciąć końcówki, każdą przekroić na 2-3 części i  ugotować w wodzie z dodatkiem  soli.
  2. Odcedzić i odstawić.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić w paseczki i usmażyć w głębokim oleju ( jak frytki.) Odsączyć z tłuszczu.
  4. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki
  5. Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć chwilkę.
  6. Dodać fasolkę, przygotowane frytki i pomidorki,
  7. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką,
  8. Smażyć ok. 2 minuty, mieszając.
    Fasolka po katalońsku*aby skrócić czas przygotowania można  użyć gotowych frytek i upiec je  w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.