Fasolka szparagowa podana z bułką tartą zrumienioną na masełku niewątpliwie smakuje pysznie. Gdyby jednak ktoś zapragnął nowego smaku
polecam wypróbować ten przepis . Fasolka jest świetna jako dodatek do mięsa, można ją podać z jajkiem sadzonym lub potraktować jako zupełnie samodzielne danie.
Składniki:
- 400 g żółtej fasolki szparagowej,
- 2 garści pomidorków koktajlowych,
- 4 średnie ziemniaki,*
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- olej do głębokiego smażenia,
- sól, pieprz,
- słodka papryka w proszku,
Wykonanie:
- Z fasolki szparagowej odciąć końcówki, każdą przekroić na 2-3 części i ugotować w wodzie z dodatkiem soli.
- Odcedzić i odstawić.
- Ziemniaki obrać, pokroić w paseczki i usmażyć w głębokim oleju ( jak frytki.) Odsączyć z tłuszczu.
- Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki
- Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekaną cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć chwilkę.
- Dodać fasolkę, przygotowane frytki i pomidorki,
- Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką,
- Smażyć ok. 2 minuty, mieszając.
*aby skrócić czas przygotowania można użyć gotowych frytek i upiec je w piekarniku