Mięciutkie rogaliki z nutellą lub marmoladą

To moje ulubione rogaliki  Polecam jako dużo  zdrowszy zamiennik popularnych rogali seven days. Moje rogaliki są małe, takie mini seven days  ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby ciasto rozwałkować grubiej i uformować większe rogale.

 Mięciutkie rogaliki z nutellą lub marmoladą

Składniki na 25-30 rogalików:

  • 300 – 350 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • żółtko (białko do posmarowania )
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • szczypta soli
  • 1/4 szkl cukru + 1 łyżka
  • 50 g masła
  •  nutella lub marmolada różana

Wykonanie:

 Mięciutkie rogaliki z nutellą lub marmoladą

  1.  Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże
    wraz z 1 łyżką cukru i odstawiamy. do wyrośnięcia. Do miski dajemy 300g mąki, szczyptę soli, żółtko  oraz cukier.
  2. Masło roztapiamy i studzimy. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie  robota.
  3. W trakcie wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie to dosypujemy powoli pozostałe 50g mąki do czasu aż ciasto uzyska odpowiednia konsystencję (ma z łatwością  odchodzić od ścianek miski ale jest   mięciutkie i elastyczne ).
  4. Odstawiamy je na 30-40 min do podwojenia objętości.
  5. Po wyrośnięciu lekko zagniatamy ciasto odgazowując je i dzielimy na 3 części.
  6. Wałkujemy na grubość około 3-4 mm. ( lub grubiej jeśli rogale mają być większe)
  7. Następnie przykładamy dużą pokrywkę i odrysowujemy koło.
  8. Koło dzielimy na 8 części.
  9. Na każdy trójkąt nakładamy po małej łyżeczce nadzienia i zawijamy tak aby koniec był zawsze na spodzie rogalika.
  10. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na około 15-20 min.
  11.  Smarujemy  białkiem i pieczemy w 180-190ºC przez około 20 min.

 Mięciutkie rogaliki z nutellą lub marmoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.