Szybkie ciasto ze śliwkami

W sezonie letnim najbardziej smakują ciasta z owocami. Polecam więc nowe, szybkie ciasto ze śliwkami. Oczywiście najsmaczniejsze wychodzi z węgierkami, ale inne gatunki też się nadają. Można też użyć brzoskwiń lub jabłek. Ciasto robi się szybko.Jest wilgotne, miękkie i aromatyczne. Proponuję wypróbować

Szybkie ciasto ze śliwkami

Składniki:

  •  1 szklanka mąki tortowej ( 250 ml pojemności)
  •  1 szklanka mąki ziemniaczanej
  •  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  •  200 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
  •  4 jajka – średniej wielkości
  •  3/4 szklanki cukru
  • dodatkowo: śliwki lub inne owoce

Szybkie ciasto ze śliwkami

Sposób przygotowania:

  •  Masło rozpuścić  i  przestudzić.
  • W miseczce wymieszać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
  • Do miski wbić całe jajka i dodać cukier.
  • Ubić jajka na puszystą i gęstą masę do tzw. białości.
  • Do masy jajecznej dodawać mąkę i rozpuszczone masło, ( na trzy razy.)Za każdym razem należy dokładnie wszystko wymieszać trzepaczką.
  • Formę o wymiarach 24×28 wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
  • Na wierzchu poukładać połówki śliwek, skórką do dołu.
  • Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 155ºC ( termoobieg)
  • Piec ok. 1 godziny.
  • Sprawdzć patyczkiem

Szybkie ciasto ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.