Ciasto jest obłędnie czekoladowe, miękkie, sprężyste, trochę jakby brownies ale nie takie ciężkie. Trudno poprzestać na jednym kawałku, a cukinia tak naprawdę , choć jest jej w cieście całkiem sporo, wcale nie jest wyczuwalna. Ciasto należy do grupy tych wilgotnych i długo zachowuje świeżość.
Składniki:
- 115 g masła
- 200 g cukru
- 125 ml (pół szklanki) oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- 2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
- 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)*
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)
- Mąkę pszenną, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – przesiać, odłożyć.
- Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
- Dodawać jajka, ucierając do całkowitego połączenia się składników.
- Stopniowo wlewać olej, nie zaprzestając ucierania.
- Dodać wanilię i zmiksować.
- Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z kwaśną śmietaną, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
- Dodać zmieloną kawę rozpuszczalną (można pominąć) i wymieszać.
- Na końcu dodać startą cukinię i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać.
- Formę o wymiarach 22 x 33 wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać.
- Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 – 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, wystudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
Masło i posiekaną czekoladę umieścić w małym garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, do roztopienia i połączenia się składników. Rozsmarować na cieście, posypać płatkami migdałowymi.
* Cukini nie obierać wydrążamy jedynie środek z pestkami.
Smacznego :-).