Ciasto z cukinią

Ciasto jest obłędnie czekoladowe, miękkie, sprężyste, trochę jakby brownies ale nie takie ciężkie. Trudno poprzestać na jednym kawałku, a cukinia tak naprawdę , choć jest jej w cieście całkiem sporo, wcale nie jest wyczuwalna. Ciasto należy do grupy tych wilgotnych  i długo zachowuje świeżość.

Ciasto z cukinią

Ciasto z cukinią

Składniki:

  • 115 g masła
  • 200 g  cukru
  • 125 ml (pół szklanki) oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
  • 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)*
  • 60 g  posiekanej gorzkiej czekolady

Wykonanie:

(Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.)

  1. Mąkę pszenną, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – przesiać, odłożyć.
  2. Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
  3. Dodawać jajka, ucierając do całkowitego połączenia się składników.
  4. Stopniowo wlewać olej, nie zaprzestając ucierania.
  5. Dodać wanilię i zmiksować.
  6. Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z kwaśną śmietaną, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
  7. Dodać zmieloną kawę rozpuszczalną (można pominąć) i wymieszać.
  8. Na końcu dodać startą cukinię i  posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać.
  9. Formę o wymiarach 22 x 33  wyłożyć papierem do pieczenia.
  10. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać.
  11. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 – 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ciasto wyjąć, wystudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Masło i posiekaną czekoladę umieścić w małym garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, do roztopienia i połączenia się składników. Rozsmarować na cieście, posypać płatkami migdałowymi.

* Cukini nie obierać wydrążamy jedynie środek z pestkami.

Ciasto z cukinią

Smacznego :-).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *