Macie nieraz tak, że obiad musi być podany  o czterech różnych godzinach, a Wam brakuje ochoty na spędzenie popołudnia przy kuchni?
 „Chłopski garnek ” sprawdza się w takiej sytuacji znakomicie.
 Danie jest jednogarnkowe, sycące a przy tym pyszne. Doskonale znosi podgrzewanie i jest niekłopotliwe w wykonaniu.
 Warto je wypróbować
Składniki:
• ½ kg mięsa wieprzowego mielonego
 • ½ kg pieczarek
 • 1 cebula
 • 1 puszka pomidorów bez skórki
 • 800 ml wody
 • 10 dag drobno startego żółtego sera
 • 30 dag surowego makaronu penne
 • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, szczypta chili, oregano, majeranek, papryka słodka,
 • sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy (można pominąć)
 • olej
Wykonanie:
- Pieczarki obrać, umyć, pokroić i podsmażyć na oleju. Przełożyć do sporego garnka.
- Cebulę pokroić i podsmażyć na rumiano na tej samej patelni co pieczarki-nie dodawać już oleju. Przełożyć do pieczarek.
- Mięso podsmażyć na tej samej patelni co pieczarki i cebulę-smażyć do momentu utworzenia się charakterystycznych grudek. Przełożyć do pieczarek i cebuli.
- W misce wymieszać wodę, pomidory,przyprawy, łyżkę koncentratu pomidorowego. Przelać do garnka z mięsem i pieczarkami.
- Dokładnie wymieszać zawartość garnka. Wsypać suchy makaron-wymieszać raz jeszcze.
- Całość zagotować, zmniejszyć gaz i gotować ok 1/2 godziny( do miękkości makaronu-należy ten czas kontrolować w celu uniknięcia rozgotowania)
- Gdy danie będzie dla nas zbyt rzadkie można zagęścić mąką.
- Jeśli stwierdzimy,że jest za gęste dodać soku pomidorowego

