Sos słodko-kwaśny

Teraz, gdy pod dostatkiem mamy pachnących, dojrzałych w słońcu, aromatycznych pomidorów warto pokusić się o przygotowanie domowego sosu słodko- kwaśnego. Jest pyszny i …..nie zawiera sztucznych dodatków 🙂 .

P1080164

Przepis na sos znalazłam na stronie „Wielkie żarcie” jego autorką jest ola mg, jednak został on przeze mnie zmieniony i dostosowany do  wymagań smakowe moich dość wybrednych  domowników 🙂

Skład:

  • 3,5 kg pomidorów
  • 1 kg cebuli
  • 2 spore czerwone papryki – u mnie 60 dag
  • 1 puszka ananasów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 łyżeczki chili Kotanyi
  • 3 ząbki czosnku-wycisnąć maszynką
  • 2,5 łyżki musztardy
  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżka wegety
  • 1 łyżeczka curry Kotanyi*
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 2 łyżki soli

*przetestowałam zapach przyprawy curry wielu firm i ten najbardziej mi odpowiada. Inne o bardzo cynamonowej nucie u mnie nie wchodzą w grę bo jeśli cynamon to tylko do szarlotki… ale jeśli ktoś lubi można wybrać dowolnego producenta.

Wykonanie :

  •  Pomidory zalewać partiami wrzącą wodą. Zdjąć z nich skórkę i pokroić w kostkę.
  •  Cebulę obrać,  pokroić w kostkę-można też użyć do tego malaksera- i razem z pomidorami włożyć do garnka. Dodać 1 łyżkę soli, wymieszać i gotować na wolnym ogniu około godziny. Od czasu do czasu zamieszać.

P1080170

  •  Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa (sok zachować) i pokrojoną w kostkę paprykę.

P1080172

  • Dodać do garnka pozostałe składniki OPRÓCZ MĄKI !
  • Całość gotować na wolnym ogniu około 1/2 godziny.
  • Mąkę rozmieszać w soku z ananasa i na końcu dodać do sosu – mieszając. Zagotować.
  • Gorący sos wkładać do wyparzonych, gorących słoików.
  • Pasteryzować 20 min.(licząc od zagotowania wody)

P1080181

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.