Każdy ma pewnie wiele sposobów na przejrzałe banany. Ja z takich co to zjeść się już nie chce, a wyrzucić szkoda robiłam do tej pory muffinki albo bananowe pancakes . Tym razem polecam pyszny krem, który możecie wykorzystać do smarowania pieczywa, jako dodatek do deserów albo do wyjadania prosto ze słoiczka .
Przy użyciu dobrego blendera wykonanie takiego kremu zajmie wam ….30 sekund Polecam do wypróbowania!
Składniki:
- 2 mocno dojrzałe banany
- 2 kopiaste łyżki kakao dobrej jakości
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego ( rzepakowy też się nadaje)
Wykonanie:
- Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego ( u mnie thermomix)
- Miksujemy na najwyższych obrotach 30s lub do uzyskania gładkiego kremu
- przelewamy do słoiczka i odstawiamy do lodówki żeby stężał (na kilka godzin)
- Można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Smacznego 🙂