Ciasto Shreka, znane też pod nazwą „Leśny mech”, to niebanalne ciasto , które smakuje i jednocześnie prezentuje się świetnie. Z całą pewnością urzeknie wszystkich kolorem, tym bardziej, że nie powstał on dzięki użyciu sztucznego barwnika.Co więc nadało mu ten soczystą, zieloną barwę ? Odpowiedź może być dla niektórych zaskakująca. Otóż sprawcą koloru jest SZPINAK. Do tego lekki, jogurtowo-śmietankowy krem , truskawki i pyszny deser gotowy . Zapraszam do wypróbowania .
Biszkopt szpinakowy:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 180ml oleju
- 340g mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
- 250g świeżego szpinaku
Wykonanie:
- Świeży szpinak umyć, osączyć i dokładnie zblendować.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, ubijając, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
- Dodać żółtka i dalej ubijać mikserem na jasną, kremową masę.
- Do piany wlewać cienką stróżką olej, nie przestając miksowania.
- Dodać szpinak i wymieszać szpatułką.
- Następnie do masy ze szpinakiem dodać w 3-4 partiach mąkę, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką lub łyżką.
- Gotowe ciasto wlać do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec w 180ºC ( góra-dół) przez około 45-50 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- 500 ml jogurtu greckiego
- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 1/2 kg pokrojonych truskawek
- 20 g żelatyny
- 2/3 szklanki zimnej wody
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego ( małe)
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Wykonanie:
- Żelatynę zalać około 2/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała, po tym czasie wymieszać.
- Napęczniałą żelatynę podgrzewać, cały czas mieszając, aż się rozpuści –
nie gotować! - Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym
- Do żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i wymieszać.
- Żelatynę wlać do pozostałego jogurtu,zmiksować
- Dodać połowę ubitej śmietanki, wymieszać mikserem na średnich obrotach.
- Dodać pozostałą śmietankę.
- Dodać sok z cytryny, truskawki i wymieszać szpatułką lub łyżką.
Składanie ciasta:
- Z biszkoptu odciąć cienką (1-1,5 cm) warstwę i pokruszyć do miseczki
- Pozostały biszkopt przeciąć na dwa blaty.
- Spodnią część umieścić w blaszce, w której był pieczony
- Lekko skropić ponczem
- Wyłożyć 3/4 kremu jogurtowo-śmietankowego
- Przykryć drugim blatem
- Wyłożyć pozostały krem
- Posypać pokruszonym biszkoptem
- Dowolnie udekorować
- Ciasto wstawić do lodówki na około 4-5 godzin, najlepiej na całą noc.
Poncz:
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Ponadto:
- truskawki lub pestki granata do ozdoby
Smacznego 🙂