Paszteciki

Paszteciki pasują na każdą okazję, robię je z różnym farszem. Może to być mięso z rosołu, pieczarki czy kapusta z suszonymi grzybami lub z pieczarkami. Za każdym razem smakują świetnie. Przepis na ciasto jest bardzo prosty i tani. Wypróbujecie?

Paszteciki drożdżowe

SKŁADNIKI :    ciasto

  • 20g drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 szkl oleju
  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 500g mąki pszennej

farsz

  • 20 g suszonych grzybów
  • 450 g kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz

Grzyby zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na kilka godzin ( może być na noc). Ugotować je w wodzie, w której się moczyły. Następnie  grzyby pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać i drobno pokroić . Podsmażyć ją krótko na oleju.  Kapustę pokroić i wrzucić do garnka, dodać grzyby razem z wodą, w której się gotowały . Całość  przykryć i gotować do miękkości. Gdy zmięknie zdjąć z ognia i przełożyć na patelnię z podsmażoną cebulką. Przesmażyć chwilkę, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.

WYKONANIE:

  1.  Rozczyn: drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłego mleka, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Pozostawić pod ściereczką do wyrośnięcia (około 30 minut.)
  2. .Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
  3. Odstawić je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok.1 godzina)
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na dwie części i każdą rozwałkować  na duży prostokąt, o  grubości około 0,5cm,
  5. Wzdłuż nałożyć farsz, zawinąć  i zlepić boki.
  6. Uformować rulon zlepienie umieszczając pod spodem.
  7.  Ostrym nożem  pociąć na paszteciki o długości około 4cm lub według uznania.
  8. Przełożyć na blaszkę, pozostawić na około 20 minut pod przykryciem, po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem.
  9. Można posypać paszteciki  ( czarnuszka, sezam, mak itp. )
  10. Piec je w temp. 200ºC około 20 minut.

Paszteciki drożdżowe

Paszteciki drożdżowe

 

Paszteciki drożdżowe

Paszteciki drożdżowe

Paszteciki drożdżowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.