Pyszne, delikatne i puszyste bułeczki pachnące rozmarynem. Jeżeli raz spróbujesz własnego pieczywa to po Tobie, bo przestaną Ci smakować kupione bułki i będziesz piec, piec, i piec………
12 dużych bułeczek , forma 26×36
Skład:
- 150 g mąki orkiszowej typu 650
- 200 g mąki pszennej
- 17 g świeżych drożdży /lub 1 łyżeczka suszonych/
- 400 g letniej wody
Wszystko wymieszać w naczyniu, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na
1 godzinę. Następnie dodać:
350 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
30 g wody
60 g mleka w proszku
Ponadto:
- ok. 40 g masła do posmarowania bułeczek ( rozpuścić w garnuszku i ostudzić)
- sól gruboziarnista
- 2-3 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu ( suszony ostatecznie też może być)
Wykonanie:
- Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które nie powinno się kleić. Mikserem, wyrabianie zajmie nam ok.10 minut.
- Odstawić do wyrastania na 1,5 godziny.
- Formę o wymiarach 26×36 wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto podzielić na 12 równych kawałków.
- Każdy z nich uformować, obtoczyć w maśle i włożyć do formy zostawiając 1 cm odstępy między nimi.
- Wierzch obsypać grubą solą i rozmarynem.
- Odstawić do ponownego wyrastania na ok. 30-40 minut.
- Piekarnik nagrzać do 180º C.
- Wstawić bułeczki i piec je ok. 30-40 minut.
Smacznego!