Pszenno-orkiszowe bułeczki z rozmarynem i solą

Pyszne, delikatne i puszyste bułeczki pachnące rozmarynem. Jeżeli raz spróbujesz własnego pieczywa to po Tobie, bo przestaną Ci smakować kupione bułki i będziesz piec, piec, i piec………

Pszenno-orkiszowe bułeczki z rozmarynem i solą

12 dużych bułeczek , forma 26×36

Skład:

  • 150 g mąki orkiszowej  typu 650
  • 200 g mąki pszennej
  • 17 g świeżych drożdży /lub 1 łyżeczka suszonych/
  • 400 g letniej wody

Wszystko wymieszać w naczyniu, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na
1 godzinę. Następnie dodać:

350 g mąki pszennej
100 g miękkiego masła
2 łyżeczki soli
30 g wody
60 g mleka w proszku

Ponadto:

  • ok. 40 g masła do posmarowania bułeczek ( rozpuścić w garnuszku i ostudzić)
  • sól gruboziarnista
  • 2-3 łyżki posiekanego, świeżego rozmarynu ( suszony ostatecznie też może być)

Pszenno-orkiszowe bułeczki z rozmarynem i solą

Wykonanie:

  1. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, które nie powinno się kleić. Mikserem, wyrabianie zajmie nam ok.10 minut.
  2. Odstawić do wyrastania na 1,5 godziny.
  3. Formę o wymiarach 26×36 wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Ciasto podzielić na 12 równych kawałków.
  5. Każdy z nich uformować, obtoczyć w maśle i włożyć do formy zostawiając 1 cm odstępy między nimi.
  6. Wierzch obsypać grubą solą i rozmarynem.
  7. Odstawić do ponownego wyrastania na ok. 30-40 minut.
  8. Piekarnik nagrzać do 180º C.
  9. Wstawić bułeczki i piec je ok. 30-40 minut.

Pszenno-orkiszowe bułeczki z rozmarynem i solą

Pszenno-orkiszowe bułeczki z rozmarynem i solą

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *