- 1/2 kg filetów śledziowych (matiasy)
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 30 dag cebuli
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- ziarenka gorczycy(1-2 łyżeczki)
Sposób przygotowania:
- Wymoczone filety pokroić na kawałki.
- Rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę.
- Dodać cukier i chwilę smażyć.
- Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele angielskie i koncentrat pomidorowy.
- Wymieszać i dusić kilka minut.
- Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy.
- Wystudzić.
- Do szklanego naczynia z przykrywką kłaść kawałki filetów i przekładać wystudzonym sosem sosem.
- Najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw.
- Można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.