Śledzie po kaszubsku

  • 1/2 kg filetów śledziowych (matiasy)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki octu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 30 dag cebuli
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • ziarenka gorczycy(1-2 łyżeczki)

Śledzie po kaszubsku

Sposób przygotowania:
  1. Wymoczone filety pokroić na kawałki.
  2. Rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę.
  3. Dodać cukier i chwilę smażyć.
  4. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele angielskie i  koncentrat pomidorowy.
  5. Wymieszać i dusić kilka minut.
  6. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy.
  7. Wystudzić.
  8. Do szklanego naczynia z przykrywką kłaść kawałki filetów i przekładać wystudzonym sosem sosem.
  9. Najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw.
  10. Można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Śledzie po kaszubsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.