Babeczki cappuccino

Pyszne i szybkie babeczki. Szczególnie polecam miłośnikom kawy. Smakują prawie jak caffé latte  

Babeczki cappuccino

Składniki :(10 – 12 sztuk)

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej

  • 125 g masła
  • 125 g cukru 
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej (w proszku)
  • 2 – 3 łyżki mleka
  • 125 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Babeczki cappuccino

Wykonanie:

  1. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej.
  2. Dodawać jajka, ucierając do połączenia się składników po każdym dodaniu.
  3. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć.
  4. Dodać kawę rozpuszczoną w mleku i utrzeć.
  5. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  6. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, 

Babeczki cappuccino

 7.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do papilotek, wyrównać.

8. Piec około 25 minut w temperaturze 160ºC lub do tzw. suchego patyczka.
9. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietany kremówki 30% (mocno schłodzonej) 
  • 125 g serka mascarpone (pół opakowania) schłodzonego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania kremu.

Ponadto:

  • kakao do oprószenia

Na wystudzone babeczki wyłożyć wyszprycować  krem (można też nałożyć łyżką) i oprószyć kakao

Smacznego :-).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *