Bułeczki z siemieniem lnianym

Składniki 

  • 14 g świeżych drożdży
  • 160 ml ciepłego mleka
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 duże jajko
  • 2  szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki roztopionego masła

Do posmarowania:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • dowolna posypka ( mak, płatki owsiane, sezam, len ) opcjonalnie

Wykonanie:

  1. W misie miksera umieszczam wszystkie składniki  na bułeczki .
  2. Całość wyrabiam przez 15 minut  przy pomocy robota planetarnego z hakiem.
  3.  Po dokładnym wyrobieniu odstawiam ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
  4.  Wyrośnięte ciasto dzielę na 8 jednakowych części.( można zrobić mniejsze bułeczki i podzielić np. na 12 części). Z każdej formuję podłużną bułeczkę, lekko spłaszczam.
  5. Bułeczki układam na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
  6. Nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na 30 – 40 minut (lub do podwojenia objętości).
  7. Po tym czasie wyrośnięte bułeczki smaruję roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem wody. Posypuję siemieniem lnianym ( lub pozostawiam bez posypki)
  8. Bułeczki wstawiam do nagrzanego do 180ºC piekarnika i piekę 20 – 25 minut do zrumienienia.
  9. Upieczone bułeczki wyjmuję i studzę na kratce.

 

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.