Składniki: (2 blaszki ciastek)
- 4 białka (przyjmuje się, że jedno białko to ok. 36g)
 - 3/4 szkl cukru
 - 60 g masła
 - 4 łyżki mleka
 - 100 g wiórek kokosowych
 - 100 g płatków owsianych
 - 4 płaskie łyżki budyniu waniliowego
 - szczypta soli
 - esencja waniliowa
 
 1. Masło roztapiamy z mlekiem i połową cukru  (resztę cukru zostawiamy do białek). Do rozpuszczonego masła dodajemy wiórki kokosowe. Odstawiamy do przestygnięcia.
2. Płatki owsiane podprażamy na suchej patelni i również odstawiamy do przestygnięcia.(Jak ktoś nie lubi całych można w tym momencie zblendować).
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec wsypując resztę cukru i jeszcze chwilkę ubijamy. Następnie dodajemy 4 łyżki budyniu w proszku i króciutko miksujemy.
 4. Teraz do białek dodajemy masę z kokosem i mieszamy całość delikatnie szpatułką/łyżką, a następnie dodajemy podprażone płatki owsiane  i ewentualnie esencję waniliową. Całość delikatnie mieszamy.
 5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta, formując łyżką płaskie ciasteczka wielkości 5-6 cm  (wysokość surowych ciasteczek to niecały 1 cm )Pieczemy w 180ºC przez 15-20 minut. 
Im ciasteczka bardziej złociste, tym bardziej będą chrupiące.
Od razu po upieczeniu są bardzo mięciutkie, potem nieco twardnieją. 
Smacznego!



