Mój tegoroczny torcik świąteczny Skoro świąteczny to oczywiście z makiem . Dodatek konfitury wiśniowej i likieru jajecznego zdecydowanie dodaje mu smaku. Tort jest wilgotny,dosyć ciężki, bardzo aromatyczny, pyszny. Uważam, że w przygotowaniu nie jest trudny. Można upiec go też w prostokątnej formie -jako wykwintne, eleganckie ciasto.
Składniki:
Ciasto
- 200g miękkiego masła
- 150g cukru
- 5 jajek – oddzielić żółtka od białek
- 300g suchego maku mielonego
- 80g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 krople aromatu migdałowego
- 350ml mleka
Do nasączenia:
- 120ml wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Krem:
- 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 500g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 fixy do śmietany (lub 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3-5 łyżek konfitury wiśniowej
- 150ml likieru jajecznego typu adwokat
Dodatkowo:
mak do posypania
cukrowe śnieżynki
Wykonanie (ciasto)
- Suchy mielony mak wsypać do miseczki i zalać wrzącym mlekiem. Pozostawić na 15 minut, następnie odcisnąć przez gazę nadmiar mleka
- Do miski przełożyć masło dodać cukier i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Do maślanej masy dodać odciśnięty mak, ekstrakt migdałowy i wymieszać mikserem.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy makowej – wymieszać szpatułką.
- Białka ubić na sztywno i w trzech etapach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką.
- Gotowe ciasto przełożyć do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia o Ø 22cm, wyrównać.
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec w temperaturze 180ºC na funkcji góra – dół przez około 50 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Zimne ciasto ostrożnie wyjąć z blaszek, zdjąć papier do pieczenia. Oba ciasta z wierzchu wyrównać.
- Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć jeden kawałek ciasta.
Krem:
- Śmietankę ubić z fixami,*cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i serkiem mascarpone.
- Następnie w 3 turach dodać likier, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
- Na nasączony biszkopt wyłożyć parę łyżek kremu na wierzch wyłożyć konfiturę wiśniową i przykryć ją paroma łyżkami kremu.
- Tort nakryć drugim kawałkiem ciasta i lekko docisnąć, ciasto nasączyć pozostałym ponczem.
- Kremem posmarować boki i wierzch tortu, wyrównać. Następnie tort posypać suchym makiem.
- Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego i na torcie zrobić ozdobne rozetki
- Na każdej rozetce ułożyłam cukrowa śnieżynkę.
- Tort wstawić do lodówki na całą noc.
*jeśli wolimy użyć żelatyny to rozpuszczamy ją w 1/4 szklanki wrzątku, studzimy i dodajemy do likieru jajecznego i dopiero z nim do kremu śmietanowego.