Tort makowy

 Mój tegoroczny torcik świąteczny Skoro świąteczny to oczywiście z makiem . Dodatek konfitury wiśniowej i likieru jajecznego zdecydowanie dodaje mu smaku.  Tort jest wilgotny,dosyć ciężki, bardzo aromatyczny, pyszny. Uważam, że w przygotowaniu nie jest trudny. Można upiec go też w prostokątnej formie -jako wykwintne, eleganckie ciasto.

Tort makowy

Składniki:

Ciasto 

  • 200g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 5 jajek – oddzielić żółtka od białek
  • 300g suchego maku mielonego
  • 80g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 krople aromatu migdałowego
  • 350ml mleka

Do nasączenia:

  • 120ml wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Krem:

  • 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 500g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany (lub 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wody)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3-5 łyżek konfitury wiśniowej
  • 150ml likieru jajecznego typu adwokat

Dodatkowo:
mak do posypania
cukrowe śnieżynki

Wykonanie (ciasto)

  1. Suchy mielony mak wsypać do miseczki i zalać wrzącym mlekiem. Pozostawić na 15 minut, następnie odcisnąć przez gazę  nadmiar mleka
  2.  Do miski przełożyć masło dodać cukier i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
  3. Do maślanej masy dodać odciśnięty mak, ekstrakt migdałowy i wymieszać mikserem.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy makowej – wymieszać szpatułką.
  5. Białka ubić na sztywno i w trzech etapach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką.
  6. Gotowe ciasto przełożyć do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia o Ø 22cm, wyrównać.
  7. Tort makowy
  8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
  9. Piec w temperaturze 180ºC na funkcji góra – dół przez około 50 minut.
  10. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  11. Zimne ciasto ostrożnie wyjąć z blaszek, zdjąć papier do pieczenia. Oba ciasta z wierzchu wyrównać.
  12. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć jeden kawałek ciasta.

Krem:

  1.  Śmietankę ubić z fixami,*cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i serkiem mascarpone.
  2. Następnie w 3 turach dodać likier, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
  3. Na nasączony biszkopt wyłożyć parę łyżek kremu na wierzch wyłożyć konfiturę wiśniową i przykryć ją paroma łyżkami kremu.
  4. Tort nakryć drugim kawałkiem ciasta i lekko docisnąć, ciasto nasączyć pozostałym ponczem. 
  5. Kremem posmarować boki i wierzch tortu, wyrównać. Następnie tort posypać  suchym makiem.
  6. Pozostały krem przełożyć do rękawa cukierniczego  i na torcie zrobić ozdobne rozetki
  7. Na każdej rozetce ułożyłam cukrowa śnieżynkę.
  8. Tort wstawić do lodówki na całą noc.
  9. Tort makowy   Tort makowy

*jeśli wolimy użyć żelatyny to rozpuszczamy ją w 1/4 szklanki wrzątku, studzimy i dodajemy do likieru jajecznego i dopiero z nim do kremu śmietanowego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *