Dla odmiany dziś coś wytrawnego.
Pyszne serowe krakersiki, doskonałe do piwa i baaardzo wciągające.
Proponuję zrobić od razu z dwóch porcji. Dobrze byłoby też zaangażować kogoś do pomocy-wałkowanie jest dosyć uciążliwe 🙁 , ale zaręczam ciasteczka wynagrodzą wszelkie poświęcenia.
Składniki na ok. 100 drobnych ciasteczek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75 g zimnego masła
- 120 g startego na drobnych oczkach sera żółtego- najlepiej o ostrym smaku
- 1/2 szklanki zimnej wody
- sól do posypania (można pominąć)
Składniki miksować do momentu otrzymania gładkiego, elastycznego i miękkiego ciasta.
Miskę z ciastem przykryć ( można owinąć ciasto w folię spożywczą) i umieścić w lodówce na minimum 60 minut.
Można ten czas wydłużyć gdyż ciasto im zimniejsze tym lepsze.
Następnie ciasto rozwałkować bezpośrednio na blaszce do pieczenia ( nie natłuszczać!) lub na papierze do pieczenia.
Należy postarać się by ciasto było bardzo, bardzo cienkie (około 1 mm).
Im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy będą smaczniejsze i bardziej chrupiące.
Nożem do pizzy pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty, ponakłuwać widelcem.
Przed pieczeniem można oprószyć solą lub papryką ale nie jest to konieczna.
Piec w temperaturze 220ºC przez 5 – 10 minut, aż ciasteczka ładnie się zazłocą.
Uwaga !!!
Mocno uzależniają 🙂