Krakersy serowe

Dla odmiany dziś coś wytrawnego.
Pyszne serowe krakersiki, doskonałe do piwa i baaardzo wciągające.
Proponuję zrobić od razu z dwóch porcji. Dobrze byłoby też zaangażować kogoś do pomocy-wałkowanie jest dosyć uciążliwe  🙁  , ale zaręczam ciasteczka  wynagrodzą wszelkie poświęcenia.

Krakersy serowe

Składniki na ok. 100 drobnych ciasteczek

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g zimnego masła
  • 120 g startego na drobnych oczkach sera żółtego- najlepiej o ostrym smaku
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • sól do posypania (można pominąć)

Składniki miksować do momentu otrzymania gładkiego, elastycznego i  miękkiego ciasta.
Miskę z ciastem przykryć ( można owinąć ciasto w folię spożywczą) i  umieścić w lodówce na minimum  60 minut.
Można ten czas wydłużyć gdyż ciasto im zimniejsze tym lepsze.
Następnie ciasto rozwałkować bezpośrednio na blaszce do pieczenia ( nie natłuszczać!) lub na papierze do pieczenia.
Należy postarać się by ciasto było bardzo, bardzo cienkie (około 1 mm).

Krakersy serowe

Im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy będą smaczniejsze i bardziej chrupiące.
Nożem do pizzy pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty, ponakłuwać  widelcem.
Przed pieczeniem  można oprószyć solą lub papryką ale nie jest to konieczna.
Piec w temperaturze 220ºC przez 5 – 10 minut, aż ciasteczka ładnie się zazłocą.

Krakersy serowe

Krakersy serowe

 Uwaga !!!
Mocno uzależniają 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.