Bułka wrocławska

Bułka wrocławskaProponuję dziś bułkę wrocławską oczywiście domowego wypieku. Bez ulepszaczy antypleśniaczy, polepszaczy smaku i temu podobnych ustrojstw…. Nie jest może tak lekka jak chmurka, ale  za to mięciutka, pulchna i pachnąca masełkiem. Znakomita z domową konfiturą, nutellą, serem, ale również z wędliną.

 

 Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 125 ml ciepłej wody
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 opakowanie drożdży instant – 7g ( lub 1,5-2 dag* świeżych)
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  • Drożdże, mleko , wodę, cukier i kilka łyżek mąki wymieszać i zostawić na ok.20 min do wyrośnięcia.
  • Dodać sól, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, przygotowane miękkie masło  oraz resztę mąki pszennej i wyrobić ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia  na 30 min. Po tym czasie ciasto znów wyrobić i pozostawić na kolejne 30 minut.
  • Ciasto ponownie wyrobić,  uformować bułkę, ułożyć na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułkę posmarować rozmąconym jajkiem i naciąć.
  • Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstawic do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez 10 minut w temperaturze 200ºC, a następnie obniżyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze 20 minut.
  • Studzić na kratce.

* Należy pamiętać, że zmniejszając ilość drożdży trzeba wydłużyć czas wyrastania ciasta. Jeżeli więc zależy nam na czasie dodajmy ich 2 dag. Osobiście zawsze preferuję ilości minimalne- po prosty nie lubię posmaku drożdży w pieczywie 🙂

Bułka wrocławska

Bułka wrocławska

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.