Rolada jabłkowa

Dziś pyszna roladka biszkoptowa z nadzieniem  o smaku winnych, aromatycznych jabłek….. Nie ma nic lepszego do popołudniowej kawki. Jeżeli macie przesyt przesłodzonych ciast przekładanych kremem ta lekka, kwaskowata roladka w pełni zadowoli wasze podniebienia.

Rolada jabłkowa

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru

Do nadzienia:

  • 4-5 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

Dużą blachę  (np. 29×36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, pokroić w cienkie plastry i ściśle ułożyć na blaszce (patrz zdj.)
Wierzch posypać  cukrem i cynamonem.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy piana jest już sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, dodawać po jednym żółtku.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i wsypać do masy jajecznej.
Krótko  wymieszać całość szpatułką.
Masę wylać na jabłka i równomiernie rozprowadzić.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp. 170Cº ok. 40 minut.

Na blacie kuchennym ułożyć czystą ściereczkę i posypać ją cukrem pudrem.
Ciasto wyjąć z piekarnika i odwrócić do góry nogami. Delikatnie zdjąć z jabłek papier do pieczenia-można delikatnie pomóc sobie nożem. Ciasto ściśle zwinąć wzdłuż dłuższego boku, tak by jabłka znalazły się wewnątrz.
Roladę zawinąć w ścierkę i odstawić by nieco przestygła. Przed podaniem posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Rolada jabłkowa

Rolada jabłkowa

 
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.