Cytrynowe rollsy z pyszną glazurą

Zapraszam na pyszne, obłędnie cytrynowe bułeczki . Niby zwykłe drożdżówki a jednak coś w nich jest….
Orzeźwiający smak i aromat cytrynowy oraz kremowa, kwaśno-słodka glazura  sprawi, że zapadną w pamięci jako znakomity deser. 

  

P1090362

 Ciasto:
2 1/2 łyżeczki  suchych drożdży lub ok.20g świeżych
200 ml ciepłego mleka,
112 g  miękkiego masła,
2  jajka
50 g cukru
2 łyżeczki aromatu waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
590 g mąki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki utartej gałki muszkatołowej

W misie miksera umieścić wszystkie składniki i wyrobić- można ręcznie lub  przy użyciu haka do ciasta drożdżowego (ok. 5 min).
Przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić  do podwojenia objętości.
Potrwa to ok.1,5 godziny. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, rozwałkować w duży prostokąt (25×38), posmarować nadzieniem powstałym z dokładnego połączenia podanych niżej składników.

Nadzienie
225 g cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny
sok z dwóch cytryn (ok.50ml)
4 łyżki bardzo miękkiego masła
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
1/8 łyżeczki świeżo startej  gałki muszkatołowej

Następnie  zwinąć w roladę i pokroić na 12 plastrów.

P1090338

Plastry ułożyć poziomo w wyłożonej papierem formie (33×23) i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

P1090340P1090345

Piekarnik nagrzać do temperatury  180°C . Piec ok. 35 min lub aż środkowa rolka osiągnie temperaturę  90º C.(możemy to sprawdzić przy pomocy termometru cukierniczego)

P1090356

Glazura: *
1 cytryna (skórka i sok)
115 g serka śmietankowego,(almette ,ricotta lub mascarpone)
200 g cukru pudru

Składniki dokładnie wymieszać i użyć do posmarowania rollsów tuż przed podaniem

P1090362

 *  glazurę można pominąć

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.