Biją na głowę wcześniejszą wersję bułek maślanych. Puszyste, miękkie, pachnące masełkiem…….DOSKONAŁE. Bardzo polecam, u mnie gościły na stole już wiele razy.
Składniki na 12 bułek po ok. 90g każda
- 1 szklanka letniego mleka
- 110 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru*
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 4 szklanki mąki pszennej
- 12 g świeżych drożdży
*w wersji na słodko np. z rodzynkami czy siekaną czekoladą zwiększyć do ok.3 łyżek
Ponadto:
- jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania.
Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie . Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części po ok 90 g – lub według własnych upodobań. Bułeczki ułożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.