Pyszne maślane bułeczki

     P1090569

Biją na głowę  wcześniejszą wersję bułek maślanych. Puszyste, miękkie, pachnące masełkiem…….DOSKONAŁE. Bardzo polecam, u mnie gościły na stole już wiele razy.

Składniki na   12  bułek po ok. 90g każda

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 110 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru*
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 12 g świeżych drożdży

*w wersji na słodko np. z rodzynkami czy siekaną czekoladą zwiększyć do ok.3 łyżek

Ponadto:

  • jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania.

Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie . Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części  po ok 90 g – lub według własnych upodobań. Bułeczki ułożyć  na blaszkę, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.

P1090566

 Wyrośnięte posmarować mlekiem i posypać ulubionymi ziarenkami lub tylko rozmąconym jajkiem dla nadania ładnego połysku. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.

P1090530

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.