Drożdżówki z truskawkami

Miękkie, rozpływające się w ustach ciasto drożdżowe, truskawki i maślana kruszonka -są po prostu pyszne. Zapewniam, że sezon truskawkowy bez tych bułeczek to sezon stracony…

Drożdżówki z truskawkami

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 300ml letniego mleka
  • 100g roztopionego masła

kruszonka:

  • 150g zimnego masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

truskawki

Drożdże rozmieszać dokładnie z 1 łyżką  cukru, 1 łyżką mąki  i połową mleka . Odstawić aby nieco podrosły. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Do zaczynu dodać resztę składników ( masło na końcu) i wyrobić końcówką do ciasta drożdżowego.  Jeśli ciasto będzie się bardzo kleiło można podsypać mąką. Należy jednak pamiętać, że im luźniejsze ciasto tym delikatniejsze będą bułeczki.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę. Następnie wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm. prostokąt kroimy na małe kwadraty (ok.12x12cm). Po przekątnej układamy 2-3 truskawki i łączymy przeciwległe brzegi. Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Drożdżówki z truskawkami
 

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Zagniatamy kruszonkę  rozcierając mąkę z cukrem i tłuszczem tak, żeby powstały grudki. Bułeczki posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 20 minut.

Drożdżówki z truskawkami

Drożdżówki z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.