Dziś coś dla miłośników sezamu. Pyszne, kruche ciasteczka 🙂 Nie wymagają dużo pracy, a efekt jest bardzo smakowity. Co więcej, nie potrzeba nam żadnych foremek ani wałka 😉 Wystarczy stolnica i ostry nóż. Polecam ! Koniecznie spróbujcie !
Składniki:
- 250 g mąki
- 170 g zimnej margaryny
- 60 g cukru
- 60 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 łyżek sezamu
Wykonanie
- Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
- Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę rozcierać ją z mąką palcami, aż powstanie kruszonka.
- Dodać jajko, 7 łyżek sezamu i szybko zagnieść ciasto. ( można też wyrobić szybko ciasto w robocie)
- Z ciasta uformować wałek.
- Na stolnicę wysypać 3 łyżki sezamu i obtoczyć w nim ciasto.
- Następnie wałki owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na 30-40 minut
- Schłodzone ciasto kroić ostrym nożem na około 0,5cm ciasteczka.
- Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 18 minut, aż ładnie się przyrumienią.
Ciasteczkaka super robilam ze swoimi dziecmi! Polecam!
Cieszę się że smakowały i bardzo polecam te http://www.pyszniezdrowo.pl/ciastka/ciasteczka-z-kolorowymi-drazetkami/ To dopiero będzie radość dla dzieciaków