Ciasteczka z sezamem

Dziś coś dla miłośników sezamu. Pyszne, kruche ciasteczka 🙂 Nie wymagają dużo pracy, a efekt jest bardzo smakowity. Co więcej, nie potrzeba nam żadnych foremek ani wałka 😉 Wystarczy stolnica i ostry nóż. Polecam ! Koniecznie spróbujcie !

Ciasteczka z sezamem

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 170 g zimnej margaryny
  • 60 g cukru
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek sezamu

Wykonanie

  1.  Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
  2. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę rozcierać ją z mąką palcami, aż powstanie kruszonka.
  3. Dodać jajko, 7 łyżek sezamu i szybko zagnieść ciasto. ( można też wyrobić szybko ciasto w robocie)
  4. Z ciasta uformować wałek.
  5. Na stolnicę wysypać 3 łyżki sezamu i obtoczyć w nim ciasto.
  6. Następnie wałki owinąć folią i włożyć  do zamrażalnika na 30-40 minut
  7. Schłodzone ciasto kroić ostrym nożem na około 0,5cm ciasteczka.
  8. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC  przez około 18 minut, aż ładnie się przyrumienią.

Ciasteczka z sezamem

 

Ciasteczka z sezamem

Komentarze do przepisu: “Ciasteczka z sezamem

  1. Iwona

    Ciasteczkaka super robilam ze swoimi dziecmi! Polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.