Zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka z kurczakiem, ulubionymi warzywami, żółtym serem, sosem beszamelowym i ciastem francuskim doskonale sprawdza się zarówno jako danie obiadowe jak i jako przekąska na domowej imprezie 🙂  Poniższy przepis dotyczy dania obiadowego dla czterech osób. Porcje zajęły cztery foremki do zapiekania o wymiarach 19×12. Na imprezę polecam kokilki o średnicy 11 cm. Z podanych proporcji otrzymamy wówczas około ośmiu porcji.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 4 niewielkie filety z kurczaka
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4  garście ulubionych warzyw ( u mnie brokuły, groszek i marchewka)

sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki  mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz czarny, szczypta gałki muszkatołowej ( ilość do smaku)

ponadto:

  • 150 gramów sera żółtego startego na dużych oczkach 
 wykonanie:
  1. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, natrzeć czosnkiem, obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić do lodówki na 30 minut.
  2. Następnie  usmażyć go na oleju i odstawić do przestudzenia
  3. Warzywa pokroić, ugotować na pół twardo w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić do przestudzenia
  4. Naczynia do zapiekanka wyłożyć kawałkami ciasta francuskiego, ponakłuwać widelcem
  5. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200ºC ok. 10 min (gdyby się wybrzyszyło nakłuć widelcem)
  6. Przygotować sos:masło rozpuścić  w rondlu, dosypać mąkę, smażyć mieszając około 1 minuty, następnie dolać zimne mleko, zagotować  do zgęstnienia, przyprawić i lekko schłodzić.
  7. Na podpieczone ciasto układać warstwami:
  • mięso
  • ser
  • warzywa
  • ser
  • sos beszamelowy
  • ciasto francuskie
     
    P1120681
     .
     
    P1120682
     Całość znów nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok 20-25 min ( aż góra ładnie się zezłoci )
    P1120685
     
     
    P1120684

Gotowe 🙂  Bardzo pyszne , bardzo gorące i baaardzo kaloryczne 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.