Zapiekanka z kurczakiem, ulubionymi warzywami, żółtym serem, sosem beszamelowym i ciastem francuskim doskonale sprawdza się zarówno jako danie obiadowe jak i jako przekąska na domowej imprezie 🙂 Poniższy przepis dotyczy dania obiadowego dla czterech osób. Porcje zajęły cztery foremki do zapiekania o wymiarach 19×12. Na imprezę polecam kokilki o średnicy 11 cm. Z podanych proporcji otrzymamy wówczas około ośmiu porcji.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 4 niewielkie filety z kurczaka
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 garście ulubionych warzyw ( u mnie brokuły, groszek i marchewka)
sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz czarny, szczypta gałki muszkatołowej ( ilość do smaku)
ponadto:
- 150 gramów sera żółtego startego na dużych oczkach
wykonanie:
- Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, natrzeć czosnkiem, obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić do lodówki na 30 minut.
- Następnie usmażyć go na oleju i odstawić do przestudzenia
- Warzywa pokroić, ugotować na pół twardo w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić do przestudzenia
- Naczynia do zapiekanka wyłożyć kawałkami ciasta francuskiego, ponakłuwać widelcem
- Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200ºC ok. 10 min (gdyby się wybrzyszyło nakłuć widelcem)
- Przygotować sos:masło rozpuścić w rondlu, dosypać mąkę, smażyć mieszając około 1 minuty, następnie dolać zimne mleko, zagotować do zgęstnienia, przyprawić i lekko schłodzić.
- Na podpieczone ciasto układać warstwami:
- mięso
- ser
- warzywa
- ser
- sos beszamelowy
- ciasto francuskie
.Całość znów nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok 20-25 min ( aż góra ładnie się zezłoci )
Gotowe 🙂 Bardzo pyszne , bardzo gorące i baaardzo kaloryczne
SMACZNEGO!